TA VARE PÅ HODEBUNNEN DIN! HÅR MED LAV, MEDIUM OG HØY PORØSITET

Hvis du vil at håret ditt skal tas perfekt vare på, være sterkt og vakkert, må du prøve håroljer. Men før du gjør det, bør du avgjøre hårporøsiteten din. Dette vil hjelpe deg med pleie av hår og hodebunn. Hva er hårporøsitet? Dette er nivået for hvor mye skjellaget er reist mot hårskaftet.

Det finnes hår med lav porøsitet, medium porøsitet og høy porøsitet.

porøsitetstype

Det sunneste og vakreste håret med lav porøsitet

Hår med lav porøsitet er glatt, glansfullt og sunt. Hårets skjellag er forseglet og ligger tett mot hårskaftet. Av denne grunnen er det bare såvidt vann, farge og stoffer fra produkter kommer inn til den indre hårstrukturen. Hår med lav porøsitet er vanskelig å style, farge, væte og tørke. Dette håret er mindre utsatt for skade og har vanligvis naturlig farge. Den kruser ikke og blir ikke uregjerlig; når man børster håret floker ikke håret seg. Dette håret bør behandles med håroljing lenge; men du må være forsiktig så du ikke tynger håret ned eller gir fet hodebunn. Det beste for hår med lav porøsitet er mettede oljer som skaper et beskyttende belegg på overflaten. Disse produktene lages av svært små partikler, som lett trenger inn i det tette skjellaget. Prøv håroljer som: palmeolje, kokosolje, babassuolje, sheasmør, kakaosmør, aloe eller vegetabilske ekstrakter.

Afro, krøller og bølger, dvs. hår med høy porøsitet

Hår med høy porøsitet er kjent for å kruse seg mye og være viltert, det er også tørt og grovt, men absorberer vann raskt. Her er hårets skjellag vidåpent, så farging og styling er ikke noe problem. Men husk at hyppig føning, krølling, utretting og andre behandlinger som bruker høye temperaturer kan skade håret ditt enda mer. Hår med høy porøsitet bør undergå håroljing raskt, fordi det kan absorbere vann og andre stoffer raskt. Dette håret krever bløtgjøringsmidler, proteiner og fuktighetsbevarende midler under hårpleiebehandlinger. Dette håret kan også dra fordel av oljer med flerumettede fettsyrer, laget med store partikler, som lett kan trenge inn i et reist skjellag. Til disse produktene hører: avokadoolje, jojobaolje, macadamiaolje, olivenolje, søtmandelolje, linfrøolje, sesamolje, nattlysolje og gresskarfrøolje.

Et sammensurium, dvs. hår med medium porøsitet

Hår med medium porøsitet ligner både på hår med lav og høy porøsitet. Håret er sunt og lett å style. Skjellaget er noe reist. Perfekt hårpleie for denne typen hår er enumettede fettsyrer. Disse er laget av partikler med medium størrelse, som bevarer håret i god tilstand, forbedrer styling og hindrer skade. Prøv en av disse oljene: arganolje, crambeolje, hvetekimolje, papayafrøolje eller lakserolje. For behandlingen kan du også bruke: fuktighetsbevarende midler og proteiner fra hårbalsam.

Hvordan verifisere hvilken porøsitetstype håret ditt har?

Du kan utføre en enkel test. Tilsynelatende er den beste testen vanntesten. Hva er den basert på? Legg noen hårstrå i et glass eller en skål med vann. Husk at hårstråene må være rene og fri for silikoner. Hvis håret har sunket til bunns innen to minutter, betyr det at håret ditt har høy porøsitet. Hårene som blir liggende på overflaten eller synker senere har lav porøsitet.

Vet du om andre metoder som kan hjelpe deg å avgjøre hårporøsiteten din? Det finnes mange av disse. Synsmetoden er basert på å observere hvordan håret ser ut i forskjellige værforhold, rett etter vasking eller tørking av håret, etter påføring av forskjellige produkter og under styling. Men berøringsmetoden lar deg avgjøre om håret er grovt og krøllete (høy porøsitet) eller glatt og mykt (lav porøsitet). Det finnes ytterligere to tester som krever bruk av matprodukter. Den første er kokosoljetesten. Du påfører produktet i håret og skyller ut etter rundt en time. Hår med høy porøsitet vil fortsatt være tørt og matt, mens hår med lav porøsitet vil være glansfullt og glatt. Meltesten gir lignende resultater. Melet vil ikke bli værende lenge i hår med lav porøsitet, og heller ikke i like stor mengde som i hår med høy porøsitet.

Hva annet bør du vite om hårporøsitet?

Før du går videre med å fastsette hårporøsiteten din, bør du vite mer, svært viktig informasjon. Husk at hår kan ha forskjellige porøsitetstyper. På toppen av hodet kan håret ha lav porøsitet – talgen glatter ut og gir håret glans. Mens tuppene kan ha høy porøsitet på grunn av uriktig børsting, farging, mangel på riktig pleie eller til og med å ha håret under et skjerf eller jakke, noe som kan gi flisete tupper, tørrhet og krusethet.

Hårporøsiteten kan økes eller minskes ved bruk av riktige produkter eller ved å begrense hårpleiebehandlinger. Hårporøsiteten kan økes ved: bleking, farging, varmestyling, solstråling, frie radikaler, bruk av noen produkter. Og hvordan senke hårporøsiteten? Ved å bruke kosmetiske oljer i daglig hårpleie. Disse produktene matcher hodebunn og hår, porøsiteten, skadenivået og gir alle de essensielle stoffene.